Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-04@16:52:51 GMT

رگ‌تک اسلامی؛ ابزاری با مأموریت ویژه

تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۸۵۲۹۴۵

رگ‌تک اسلامی؛ ابزاری با مأموریت ویژه

دوماهنامه تازه‌های اقتصاد در جدیدترین شماره خود، یادداشتی با عنوان «رگ‌تک اسلامی؛ ابزاری با مأموریت ویژه» به قلم وهاب قلیچ منتشر کرده است.

به گزارش ایکنا، در بخشی از این یادداشت، می‌خوانیم: براساس قواعد و مبانی مکتب اسلام، هرگونه نوآوری و استفاده از پدیده‌های نوظهور تا زمانی که مخالفتی با اصول و موازین شریعت نداشته باشد، مجاز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مثال، فین‎تک‎های اسلامی ترکیبی از فناوری و مالی اسلامی هستند؛ بدین مفهوم که هر محصولی که در مجرای فین‎تک تولید می‎شود، ملزم به انطباق با قواعد و اصول نظام اقتصادی اسلام است. در این موقعیت، فین‎تک‎های اسلامی قادرند خدمات مالی اسلامی در حوزه‌هایی همچون نظام پرداخت، تأمین مالی و سرمایه‎گذاری را در قالب‌هایی اقتصادی‌تر، ساده‎تر و البته مشروع به بازارهای مالی عرضه کنند.

اما در فضایی که نفوذ فناوری‌ها در فعالیت‌های بازارهای مالی، نحوه مقررات‌گذاری و نظارت شرعی را دشوار کرده است، می‌توان از روی دیگر فناوری، جهت تسهیل انجام امور در حوزه مقررات‌گذاری و نظارت شرعی استفاده نمود. این کاربردی است که امروزه در کشورهای اسلامی تحت عنوان «رگ‌تک‌ اسلامی» مورد استقبال واقع شده است. اهمیت رگ‌تک اسلامی از آنجا ناشی می‌شود که استفاده از فناوری‌های مالی از انحصار نهادهای حاکمیتی خارج شده است و موسسات و بانک‌های خصوصی و دولتی در کنار هم به سمت فین‌تک‌ها گرایش یافته‌اند. این گرایش باعث می‌شود قانونگذاران و نهادهای نظارتی در کنترل ریسک‌ شریعت در انطباق عملیات مالی با موازین شرع کار دشوارتری داشته باشند.

در بخشی دیگر آمده است: این در شرایطی است که تولد پدیده‌های نوظهور به نام فناوری‌های مالی (فینتک‌ها) بر عمق پیچیدگی و حساسیت این موضوع افزوده است. ورود فینتکها به بازارهای مالی همان پدیدهای است که در نگاه اول پیچیدگی و دشواری موفقیت رگولاتوری و نظارت بر اجرای کامل مقررات و قوانین را دوچندان کرده است. اما با نگاهی عمیق‌تر، می‌توان متوجه این نکته شد که راه غلبه بر این چالش استفاده از خود فناوری است.
به بیان دیگر، ظهور فناوری‌های مالی تیغ دولبه است؛ به این مفهوم که اگرچه ظهور فناوری‌های مالی در عرصه مبادلات و معاملات کار مقررات‌گذاری و نظارت بر اجرای آن از سوی فعالان بازار را برای نهاد نظارتی دشوار کرده است، می‌توان از قابلیت‌های فراوان همین فناوری برای تسهیل امر نظارت و قانونگذاری نیز استفاده کرد.

رگ‌تک‌ها افزون بر اینکه قادرند به یاری نهادهای نظارتی و مقررات‌گذار آیند، توان این را دارند تا با آگاهی‌بخشی به موسسات مالی و اعتباری، ریسک رخداد خطا وِ تخلفات ناشی از ناآگاهی از مقررات را کاهش دهند. در این رویه، چنانچه موسسات مالی و اعتباری بهنحوی رفتار کنند که از خطوط قرمز مقررات تخطی نمایند، سیستم به طور خودکار این خطا را به آنها هشدار می‌دهد و موجب میشود پیش از ورود نهادهای نظارتی، خود موسسه ایراد ایجاد شده را رفع کند. از این جهت، می‌توان اذعان داشت رگ‌تک‌ها صرفاً برای نهادهای نظارتی و بالادستی کاربرد ندارد، بلکه این ابزار می‌تواند برای خودمراقبتی موسسات و شرکت‌های نظارت‌پذیر هم مفید باشد.

همکاری رگ‌تک‌ها با رگولاتورها باعث می‌شود با استفاده از فناوری‌های موجود، داده‌ها سریعتر دیجیتالی‌سازی شود و ساده‌سازی روندهای عملیاتی، مانیتورینگ، جمع‌آوری و گزارش‌دهی رگولاتورها به نحو مطلوب‌تری صورت پذیرد. در مجموع، می‌توان چنین بیان داشت که ماموریت اصلی رگ‌تک‌ها در حوزه‌هایی همچون نظارت و مانیتورینگ، تشخیص و انطباق‌سنجی عملیات با قوانین و مقررات، گزارشگری، و مدیریت ریسک بروز و ظهور می‌یابد.

علاقمندان می‌توانند این یادداشت را از این نشانی دریافت کنند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: تازه های اقتصاد مدیریت ریسک فناوری های مالی نهادهای نظارتی بازارهای مالی فناوری ها فین تک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۵۲۹۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر رهبر شیعیان کشور مالی به قم (+ عکس)

به گزارش صدای ایران ازایرنا به نقل از روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری در دیدار رهبر شیعیان کشور آفریقایی مالی، ضمن ابراز خرسندی از ترویج مکتب اسلام و اهل بیت در دیگر کشور‌ها ابراز داشت: حقیقتاً زمانی که عزیزانی مانند شما را می‌بینیم که به سبب ارتباطی که با حوزه علمیه قم داشته‌اند، امروز در کشور خود مورد اعتماد مردم‌اند و عَلَم اسلام و مکتب اهل بیت را در دست گرفته‌اند، برای ما مایه مباهات است.

امام جمعه قم با اشاره به نقش اخلاق در تبلیغ دین اظهار داشت: پیامبر با رفتار و اخلاق پیروز شد «وَلَو کُنتَ فَظًّا غَلِیظَ ٱلقَلبِ لَٱنفَضُّواْ مِن حَولِکَ.» بنابراین شما نیز باید با اخلاق، تفکر اهل بیتی را در کشور خود گسترش دهید.

وی ادامه داد: امام رضا – علیه السلام – می‌فرماید «فَإِنَّ اَلنَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ کَلاَمِنَا لاَتَّبَعُونَا.» یعنی اگر مردم زیبایی‌های کلام ما را بدانند، از ما پیروی خواهند کرد؛ بنابراین باید قبل از گفتار، با رفتار دین را به مردم معرفی کنیم «کُونُوا دُعَاهً لِلنَّاسِ بِغَیْرِ أَلْسِنَتِکُمْ.»



نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری بیان داشت: مردم رفتار ما را نگاه کرده و ارزیابی می‌کنند و در نتیجه همین رفتار است که اگر گفته‌های ما منطقی باشد به سمت دین گرایش پیدا می‌کنند.

وی تأکید کرد: آنگونه مکتب اهل بیت – علیهم السلام – را به مردم معرفی کنید که دل‌های آماده به شما گرایش پیدا کنند، زیرا شما نماینده مکتبی هستید که می‌تواند ایجاد جاذبه نماید.

استاد حوزه علمیه قم ابراز امیدواری کرد: امیدواریم حضورتان در ایران و خصوصاً شهر مقدس قم، عزم و اراده شما را برای تلاش بیشتر فراهم سازد که خداوند متعال می‌فرماید «وَ الَّذینَ جاهَدوا فینا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنا.»

وی با اشاره به تأثیر انقلاب اسلامی در جهان خاطر نشان کرد: کی باور می‌کردیم که عزیزان ما در کشور‌های آفریقایی – به برکت این انقلاب و نظام جمهوری اسلامی – مدافع انقلاب بشوند و حتی هدایت گری مردم را بر عهده بگیرند.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران نه تنها مدافع شیعه و مسلمانان، بلکه مدافع تمامی مظلومان جهان است. ما قدر تک تک شما را می‌‎دانیم و در مشکلات در کنار شما خواهیم بود، زیرا جمهوری اسلامی مسلمانان را عنصر پیکر واحد می‌داند.



در ابتدای این جلسه، رهبر شیعیان مالی ایران را پشتیبان انسانیت و کشوری عنوان کرد که اسلام را سر پا نگاه داشته است و گفت: همگان می‌دانند که ایران از مظلومان دفاع می‌کند.

"سید محمد شوالا حیدرا" همچنین گزارشی از وضعیت شیعیان کشور مالی و انعکاس خوب حمله ایران به رژیم صهیونیستی در کشور‌های آفریقایی ارائه شد.

دیگر خبرها

  • نقاط قوت و ضعف مجلس یازدهم/ «نظارت» در مجلس آینده تقویت شود
  • سفر رهبر شیعیان کشور مالی به قم (+ عکس)
  • دفاع دانشجویان از مردم فلسطین نشان‌ می‌دهد حرف حق جای خود را باز می‌کند
  • استفاده محققان از باد به عنوان ابزاری برای جابجایی اشیا
  • حمایت مالی مخفیانه هواوی از تحقیقات آمریکایی
  • مهمترین مأموریت آموزش و پرورش تربیت تمام ساحتی است
  • اکثر آمریکایی‌ها تیک‌تاک را به عنوان ابزاری برای نفوذ چین می‌بینند
  • مجلس یازدهم نگاه ویژه‌ای به شهرداری‌ها و دهیاری‌ها داشت
  • درویشیان: گشت ارشاد مدیران با جدیت اجرا شده است
  • برای نخبگان در حوزه‌های مختلف مسیر ویژه‌ای باز خواهیم کرد